Patrick de Laat winnaar Topcompetitie MTB Masters

De Topcompetitie is een reeks van 5 internationale wedstrijden welke door het jaar heen verreden worden. De leider in dit klassement rijd in de gele trui, welke De Laat al vanaf de 2de wedstrijd in zijn bezit heeft. Vandaag stond de laatste wedstrijd in Steenwijk op het programma. Zaak dus om de gele leiderstrui definitief om de schouders te krijgen. Na de zilveren medaille op het NK zou dit de kroon moeten worden op een sterk mtb-seizoen.

Helemaal perfect was de voorbereiding niet, in een van de laatste trainingen kneusde De Laat een aantal ribben, welke hem behoorlijk parten speelde. Als leider in de reeks werd uiteraard toch gestart. Het parcours omvatte vele technische singletracks en ging ook nog eens constant op en af, een zwaar parcours wat veel van de rijders zou vergen.

De start verliep alleszins soepel, “al na 50 meter schoot ik uit mijn pedaal, waardoor ik meteen op achtervolgen was aangewezen. Op een parcours met zoveel singletrack is dit erg lastig, aldus De Laat.” Vanaf een plek net buiten de top 10 werd gestaag aan een opmars begonnen om voorin de koers te geraken. Dit kostte behoorlijk wat kracht, maar uiteindelijk lukte het om aan te sluiten bij de groep welke in achtervolging was op de inmiddels eenzame koploper Govearts. Hierin nam De Laat vrij snel het initiatief om te proberen terug te keren. De groep dunde wel uit, maar het tempo lag niet hoog genoeg om terug te rijden naar de koploper. Sterker nog, met nog 2 ronden te gaan sprongen de 3 man uit De Laat’s wiel van hem weg. “Ik kreeg steeds meer last van mijn ribben, en kon op dat moment simpelweg niet volgen. Ik bleef op een klein gat hangen, maar was niet bij machte om weer terug aan te sluiten, aldus De Laat.”En zo kwam De Laat als 5de over de finish in deze laatste wedstrijd.

Met een 4de plek in Nieuwkuijk, 1ste in Havelte, 1ste in Apeldoorn en 2de in Groesbeek was dit ruimschoots voldoende om de eindwinst in de topcompetitie voor zich op te eisen. Een apetrotse De Laat kreeg zo op het podium definitief de gele trui om zijn schouders gehangen.