WSV De Zwaan
Nieuws en Pers

 

 

 

 

Klik om te verbergen

 

 

 

 

Van Zoggel Logo def

 

 

Logo_Eijkemans_DEF.jpg

 

Powered by

Jack Weissmann

Websolutions

 

Wielersupportersvereniging De Zwaan is een supportersvereniging voor renners uit

Berlicum & Middelrode. De vereniging is opgericht op 11 maart 1960.

De doelstelling van onze vereniging is de renners uit de omgeving te ondersteunen

en elk jaar de mountainbikewedstrijd van het jaar te organiseren.

Het Bestuur:

Bovenste rij vlnr: Ton Pennings, Ronald Steenbergen, Remie Himbergen, Paul van Empel

Onderste rij vlnr: Danny van Zoggel, Frans Steenbergen, Ad van den Berg

Ton Braam is ons nieuwe bestuurslid (nog niet op de foto)

 

Dit jaar hebben we 2 leden die al 50 jaar lid zijn:

Samen 100 jaar lid van WSV De Zwaan
Peter en Rien van Doorn onze jubilarissen dit jaar.
   
Peter van Doorn  
Rien van Doorn
Peter van Doorn 50 jaar lid WSV de Zwaan (foto 1971) Rien van Doorn 50 jaar lid WSV De Zwaan (foto 1970)
 
Peter van Doorn actief bij elke wedstrijd   Rien van Doorn speaker tijdens mtb wedstrijd 2014
 

50 jaar Wielersupportersvereniging De Zwaan

Op 11 maart 2010 heeft Wielersupportersvereniging De Zwaan uit Berlicum haar 50 jarig bestaan gevierd. Wielersupportersvereniging De Zwaan is een supportersvereniging die renners uit Berlicum en Middelrode ondersteund. Het propageren, bevorderen en stimuleren van de wielersport en de laatste jaren het Mountainbiken in bijzonder, behoort tot een van de doelstellingen van de supportersvereniging.

Op 11 maart 1960 komen een aantal mensen samen in Café De Zwaan in Berlicum en besluiten tot oprichting van een Wielersupportersclub die na toestemming van familie Godschalx de naam De Zwaan zal dragen. Onder hen onder andere Rien van den Bergh, die de eerste 30 jaar een zeer belangrijke rol binnen De Zwaan heeft gespeeld. Rien overleed op 22 oktober 2012. Ook Jan Smulders, dan actief wielrenner en de eerste renner die op de steun van de supportersclub kan rekenen. Ook Martien Pennings, Gerrit van Zoggel en Gerrit Smulders(overleden in 2013) zijn lid vanaf het eerste uur.

In de beginjaren werden de renners vooral op materieel en financieel gebied ondersteund. Materialen waren bijna niet aan te komen en daardoor erg duur. Tegenwoordig ontvangen de renners een financiële vergoeding aldus huidig voorzitter Paul van Empel.
De supportersvereniging kent 2 soorten lidmaatschappen: De actieve leden. Dit zijn de renners zelf. Daarnaast kent men de steunende leden de supporters. Dit zijn mensen die de wielersport een warm hart toe dragen. Dit kunnen familieleden zijn of zomaar iemand die in de sport een liefhebberij ziet. Deze leden zijn vaak ook actief bij wedstrijden die de supportersclub organiseert. De vereniging begon met het organiseren van wegwedstrijden bedoeld voor de plaatselijke renners. Veel Brabantse dorpen hadden hun eigen wielerronde. De wielerronde van Berlicum was toen een begrip. Later kregen de renners meer interesse in de grotere klassiekers. Na verloop van tijd kreeg men met terugloop van renners te maken en werden naast de wegwedstrijden ook veldritten gehouden. De laatste jaren heeft het mountainbiken zijn intrede in de wielersport gedaan en daar heeft de supportersclub op in gehaakt door het organiseren van de mountainbikewedstrijd de G.P. Kivada Wielersport. De wedstrijd wordt ieder jaar in maart gehouden en opent het Nederlandse mountainbikeseizoen. Paul: “Zo’n mountainbikewedstrijd vergt wat betreft organisatie wel meer voorbereiding maar het geeft ontzettend veel voldoening.” Naast deze wedstrijd ondersteunt de vereniging de tweejaarlijkse hometrainwedstrijden voor gehandicapten met het Vriendenfonds en organiseert ieder jaar een mountainbikeclinic bij The Whoopers in Berlicum. “The Whoopers zijn overigens ook ontstaan uit onze supportersclub en zij vierden onlangs hun 25 jarig jubileum. Wielersupportersvereniging De Zwaan heeft haar 50 jarig jubileum gevierd op 20 maart 2010 in De Witte Zwaan, voorheen café de Zwaan, waar het allemaal begonnen is.”

Met The Whoopers onderhouden we een warme band en hebben we zelfs een jeugdplan opgebouwd waarbij de renners extra training krijgen. De Zwaan organiseerde vanaf 1977 enkele jaren een Oudejaarsloop die later door 't Goei Smoesje is overgenomen en werd omgedoopt tot Sylvesterloop.

Eind jaren zestig begin jaren zeventig was het Peter van Doorn die maar liefst 7 maal Nederlands kampioen op de baan werd. Hij nam zelfs deel aan de Olympische spelen van München. Zijn trainingen in Amsterdam waren niet voor niets, maar hebben wel hun vruchten afgeworpen.
De laatste jaren hebben we steeds ongeveer 20 actieve renners in Berlicum en Middelrode. En vier daarvan(Mike Klerkx, Micki van Empel, Auke Jacobs en Rick van de Hanenberg) werden Nederlands kampioen. Ook de jeugd doet het prima. In 2013 werd Lissi van Schijndel op de BMX Nederlands en Europees kampioen. En werd Bart Pennings Benelux kampioen mountainbike bij de nieuwelingen. Ook zijn de prestaties van veldrijder Micki van Empel zeer opzienbaarend met deelnames aan Wereldbeker en Super Prestige wedstrijden. Het gaat dus eigenlijk heel goed met de wielersport in Berlicum aldus van Empel.

In 2013 (1 juni) werd het Nederlands kampioenschap voor jeugd mountainbike georganiseerd naast de 17de mountainbike wedstrijd en landelijke jeugd wedstrijd.

Jeugdopleiding

Samen met dochtervereniging The Whoopers is een samenwerking tot stand gekomen voor de ontwikkeling van de jeugdige wielersporter.

Trainers van de BMX en mountainbikeafdeling worden opgeleid om gedegen trainingen te kunnen verzorgen. Trainers volgen cursussen bij de KNWU. Vanuit WSV De Zwaan wordt er voor financiële ondersteuning gezorgd. Goed voorbeeld doet volgen en dat heeft dan ook tot prachtige resultaten geleid.